Видове залози (за начинаещи)

Ако сте стигнали до този сайт, предполагаме, че вече знаете какво означава "1", "х" или "2", но за всеки случай - 1 е победа за домакина, х - равенство, 2 - победа за гостуващия отбор.

Пазари

Букмейкърите обикновено наричат всеки един мач който присъства в програмата им "събитие", за което има определени "пазари", т.е. възможности за залог. Например на пазар "краен резултат" възможностите най-често са 1, Х или 2 (има и т.нар. Азиатски хендикап само с 2 възможности). На този пазар някой от отборите може да получи предимство от определен брой голове, т.нар "хендикап" или "европейски хендикап" - ако примерно знакът за гостуване на Лестър е с хендикап (+1), равенство в мача или победа на Лестър се броят за знак "2", победа за домакина с 1 гол е знак Х, а победа с 2 гола преднина на домакина е знак "1". Други популярни пазари са: "голове в мача" (възможностите могат да са над (Over) или под (Under) определено количество голове - примерно над и под 2.5 гола изглежда като О 2.5, U 2.5 и т.н.), пазар "точен резултат" (точния резултат в редовното време - 0:0, 1:0 и т.н.), пазар "полувреме/краен резултат" (изход 1, Х или 2 на почивката и в края на мача - Х/1, 1/1 и т.н.), двоен шанс - 1Х, Х2 и 12, като залогът печели при излизането на един от двата знака.

Обикновено уважаваните букмейкъри предлагат множество пазари за най-интересните двубои. Така може да срещнете доста често пазари, на които трябва да познаете брой на ъгловите удари (под, над, точен брой), кой играч ще е първи голмайстор или ще отбележи по което и да е време, в кой времеви интервал ще падне гол (1-15 минута, 15-30 и т.н.). Сред по-особените залози може да срещнете Draw-no-bet (равенство няма залог), при който печелите ако избрания знак (1 или 2) излезе, а при равенство си получавате парите обратно, което на практика е Азиатски хендикап. Съществуват още залози с отговор Да/Не - Both-teams-to score (двата отбора да отбележат), отбор N да запази "суха мрежа" (Clean sheet), да има/няма дузпа/червен картон и много други.

Трябва да се отбележи, че изброените до сега пазари могат да се предвидят в някаква степен - букмейкърът определя вероятността всеки определен изход да се случи и според своята преценка предлага своя коефициент. Например, ако за победа на Реал Мадрид коефициентът е 1.50, то следователно букмейкърът счита, че вероятността това да се случи е 1/1.5=66%. Ако вие смятате, че вероятността Реал да победи е 90%, то букмейкърът ви предлага добра сделка и си струва да се заложи (това се нарича Value betting, повече в статията Стратегии за залагане ).

Има разбира се и пазари, на които можеш да предположиш дали броят на головете в мача ще е четен или нечетен или някое друго случайно събитие. На сайта ни няма да видите прогноза за подобно събитие - нашите прогнози са основани на известните ни вече факти. Ако предпочитате такива пазари, препоръчваме ви играта в казино.

Видове коефициенти

В дадения по-рано пример използвахме така наречените Европейски или десетични коефициенти - коеф. 1.50 означава, че с 1 лев залог букмейкърът ни плаща общо 1.50 лв. при печалба. На най-популярните букмейкърски сайтове ще видите тези коефициенти "по подразбиране", но ще имате и възможност да избере от поне още един формат. Така например във Великобритания са предпочитани дробни коефициенти(fractional odds). Те изглеждат като X/Y, където X е чистата печалба от залог Y. Ако коефициента е 1/2, това означава, че при залог 1 лв. букмейкъра ще изплати общо 1.50 лв, т.е. чистата печалба е 0,50 лв.

По-малко познати при нас са американските коефициенти. При тях ако чистата печалба е по-малка от залога, коефициентът е отрицателна стойност и е равен на сумата, която трябва да заложим, за да спечелим чисто $100. Коефициент -150 означава , че при залог 1 лв. ще получим общо 1.67 лв. (100+150/150=1,67. Ако чистата печалба е по-голяма от залога, коефициентът е положително число и показва чистата печалба при залог от $100. Т.е. при залог от 1 лв на коефициент 150 при печалба букмейкърът изплаща общо 2.50 лв. (150+100/100)

Още по-екзотични за нашите ширини са ХонгКонгските и индонезийските коефициенти. Макар че и двата формата са разпространени в Азия, те са различни един от друг. Хонгконгските коефициенти приличат на британските (дробни) по своя принцип, но се изписват като десетични. Коефициентът при тях е равен на евентуалната чиста печалба на залагащия. Така например залог от 1 лв. на коефициент 0.50 би изплатил общо 1.50 лв. Индонезийските коефициенти от своя страна са същите като американските, но показват не чистата печалба от 100 единици, а от една. Така залог от 1 лв. на коефициент -2.5 ще изплати при печалба общо 1.40 лв. (1+2.5/2.5=1.4). Залог от 1 лв. на коефициент 3 от своя страна ще изплати общо 4 лв. (3+1/1 както и при хонгконгските коеф.)


Времето в някои футболни градове:
Weather London
Das Wetter Munich
El Tiempo Madrid
Il Meteo Turin