Влиянието на метеорологичните условия върху изхода на двубоя

Когато правим футболната си прогноза отчитаме множество фактори, касаещи замесените противници, като формата на двата състава, статистиката им през сезона, отсъстващите играчи и последните новини около клуба. Но има един основен фактор извън футбола, който също трябва да се отчита - времето. Прогнозата за времето може да не е толкова точна, колкото "Прогнозата за футбола", но също трябва да се има предвид.

Това важи с особена сила при залагането на живо, когато можем да наблюдаваме изменението на климатичните условия. Така например не е достатъчно да знаем просто дали ще вали или не, а е от съществено значение колко именно са валежите. При лек дъжд движението на топката по терена се ускорява, което помага на отборите играещи с къси бързи пасове и напротив, пречи на отборите, разчитащи на дълги пасове, тъй като нападателите им по-трудно ще овладяват подаванията, идващи от задни позиции.

Ако обаче дъждът е много силен и теренът започне да задържа вода, отборите практикуващи футбол с къси пасове ще имат по-малко шансове да отбележат. Съответно при лек дъж може да очакваме повече голове и по-силно представяне на отбри практикуващи "тики-така", а при порои може да разчитаме на по-малко попадения. Трябва да се отчитат и раликите между терените на различните отбори - обикновено отборите от по-ниски нива имат по-лош терен, който ще се наводни по-бързо.

Освен това дъждът при всички положения ще затрудни вратарите на двата отбора - ще им е по-трудно да уловят топката и видимостта им ще е намалена, което дава предимство на отборите с добри стрелци от далеч.

Температурата и влажността също оказват своето влияние на изхода на един двубой. При слънчево и горещо време трябва да увеличим значението което отдаваме на физическите характеристики на състезателите. Трябва да дадем предимство на съставите с по-силни и млади състезатели, съответно да намалим шансовете на отбори, които разчитат на играчи над 30-те. В горещо и влажно време, като в Южна Америка например, трябва да обърнем особено внимание на натовареността на двата състава - колко мача са изиграли за последните десетина дни.

Правилното разчитане на метеорологичните условия изброени до тук може да даде на залагащия предимство пред букмейкъра и не е за подценяване.


Времето в някои футболни градове:
Weather London
Das Wetter Munich
El Tiempo Madrid
Il Meteo Turin